понедельник, 10 июня 2013 г.

Mediterranean Lentil Salad. Средиземноморский (Израильский) Чечевичный Салат




Preparation time: 40 minutes to prepare, plus several hours to chill.

Yield: Easily serves 6

Sweet and savory combine harmoniously in this colorful, fruity marinated salad. Streamline the preparation time by getting everything else ready while the lentils are cooking. The whole salad can be made up to two days ahead of time, but postpone adding the bell pepper and fresh herbs until shortly before serving.

Note about cooking lentils: Try to prevent the water from getting agitated while the lentils are cooking, as that will cause them to burst and lose their shape. The goal is to have perfectly cooked lentils, light and distinct.

2 cups dried lentils (preferably small French lentils-but any kind will do)
1/4 cup extra virgin olive oil
3/4 tsp. salt
1 to 2 oranges, peeled and sectioned
1 large clove garlic, minced
3 tbsp. fresh lime juice
3 tbsp. balsamic vinegar or cider vinegar
1/4 cup very finely minced red onion
1/4 to 1/2 tsp. each grated orange and lime zest
1/2 cup (packed) dried currants
1 small carrot, shredded or finely minced
1/2 each of a small red and yellow bell pepper, minced

A handful each: finely minced fresh parsley, chives, and mint

1. Rinse the lentils in a colander. Meanwhile, set a large pot full of water to boil—at least 6 cups of water. After the water has reached the boiling point, lower the heat to a simmer. Add the lentils, and cook very gently in the simmering water, partially covered, until they are tender. (Check the water level and add more if necessary). Cooking time should be around 20 to 30 minutes. Drain the lentils when they are done and gently rinse in cold water. Drain again and place in a large bowl.

2. Add the remaining ingredients except the bell pepper and fresh herbs, cover tightly, and chill at least 4 hours.

3. Add the bell pepper and herbs within an hour of serving. Serve cold or at room temperature.

******************

Время приготовления: 40 минут на подготовку, плюс несколько часов, чтобы охладить.

Выход: 6 порций

Сладкое и соленое гармонично сочетаются в этом красочном, фруктово овощном маринованном салате. Пока варится чечевица вы готовите остальные ингридиенты. Весь салат можно сделать за два дня до подачи на стол, но не добавляя трав и болгарского перца.

Особое внимание обратите на приготовление чечевицы. Не разварите ее до трещин. Она должна быть целая и алденте на вкус.

2 стакана сухой чечевицы (желательно небольшой французской чечевицы (но и любая подойдет)
1/4 чашки оливкового масла
3/4 ч. л. соль
 1 или 2 апельсина, очищенные и нарезанные
1 большой зубчик чеснока, измельчить
3 ст. л. свежего сока лайма
3 ст.л. бальзамического или яблочного уксуса
1/4 чашки очень мелко рубленого красного лука
1/4 - 1/2 ч. л. тертой апельсиновой цедры и цедры лайма
1/2 чашки сушеной клюквы или  смородины
1 небольшая морковь, тертая или мелко рубленая
1/2  небольшого болгарского краснoго и желтого перца,

По горсти: мелко рубленной свежей петрушки, чайвса (джусая) и мяты

1. Промойте чечевицу в дуршлаге.Поставьте кипятить большую кастрюлю с водой , по крайней мере 6 стаканов. После того, как вода закипит, уменьшите огонь. Добавьте чечевицу и варите на

очень маленьком огне  до готовности. (Проверьте уровень воды и добавьте, если необходимо). Время приготовления должно быть около 20 до 30 минут. Готовую чечевицу аккуратно промойте в холодной воде. Слейте воду и поместите в большую миску.

2. Добавьте оставшиеся ингредиенты, кроме перца и зелени, накройте плотно, и в холод минимум на 4 часа.

3. Добавьте  болгарский перец и зелень за  час до подачи на стол. Подавать в холодном виде или при комнатной температуре.



Комментариев нет:

Отправить комментарий